Alkoholen som vanligvis drikkes har ikke høye nok konsentrasjoner i lang nok tid til å ha noen effekt på forkjølelse, og da snakker jeg i tilfelle om halsinfeksjon. Alkohol brukes som desinfeksjonsmiddel, men vil ikke ha noen virkning i luftveiene med mindre det tilføres luftveiene i en viss konsentrasjon over en viss tid.
Etanol har bakteriostatisk effekt i 10 % (vol/vol) konsentrasjon og baktericid ved 30 % og høyere. Konsentrasjoner på 90 % og høyere har imidlertid dårligere effekt enn lavere konsentrasjoner.
Bakteriostatisk effekt vil si hemming av bakterievekst, mens baktericid effekt betyr evne til bakteriedrap.
En bakteriostatisk effekt er avhengig av tiden over MIC, som kan forklares med at alkoholens konsentrasjon må vedvare over en tid, og varigheten er viktig. Når alkohol drikkes vil dete skylles forbi, og konsentrasjonen minker fort. Dette vil igjen gi ingen effektiv virkning. Ved konsentrasjoner over 30% vil ikke tiden spille en like viktig rolle, men det vil fortsatt ha betydning, i tillegg til at det er viktig å vedvare konenstrasjonen. Problemet blir derfor det samme.
Når det gjelder virus, vil man trenge en desto høyere alkoholkonenstrasjon.
Lipofile virus er lettere å inaktivere med alkoholer enn hydrofile (nakne) virus. Ranngerinegn av alkoholenes effekt på lipofile virus er den samme som form vegetative baketrier: metanol < etanol < isopropanol < propan-1-og lignende. Når det gjelder nakne virus har etanol bedre effekt enn alkoholer med høyere molekylvekt.. Noen eksempler er vist i tabell 5 og 6.
Det er snakk om hvertfall over 50%. Det er også virus som er hovedårsaken til forkjølelser, med mindre det har gått så lang tid at en bakteriell infeksjon har oppstått.
Quotes og tabeller er tatt fra denne siden:
http://www.infeksjonskontroll.no/por..._dimension_id=