View Single Post
Selv om det er kommet mange lure svar allerede , tenkte jeg at jeg kunne vise trådstarter litt grundigere teorien bak. Se på grafen under:
http://jcsu.jesus.cam.ac.uk/~rpc25/notes/chemistry/phase_equillibria/Image716.gif
Dette er et kokepunktsdiagram. (Det er ikke diagrammet til blandingen vann-etanol, men det får duge som eksempel).

På x-aksen ser du hvilken komposisjon blandingen din har. La oss tenke oss at C er vann, og D er etanol. Da kan du lese langs x-aksen, hvor mange prosent etanol det er i destillatet ditt.

På y-aksen ser du kokepunktet til blandingen ved forskjellige komposisjoner av blandingen.

Det blå representerer damp (Vapour), og det rosa er væske (Liquid). Mellom de to har du en blanding av damp og væske.

Det er to linjer i diagrammet, en for sammensetningen til væsken, og en til dampen. Dette sier deg at ved ett kokepunkt, har dampen en annen sammensetning enn væsken. (Ja, bortsett fra Z da, men det tar vi senere.) Dette er hele prinsippet bak destillering; du varmer opp blandingen til kokepunktet, og så vil en del av blandingen fordampe. Siden dampen inneholder mer etanol enn vann, vil destillatet ditt ha en høyere konsentrasjon av etanol enn satsen du startet med.

Slik kan du fortsett å destillere og du vil få høyere og høyere konsentrasjon, av etanol. En høyere konsentrasjon av etanol, vil føre deg lengre til høyere på x-aksen. Til slutt vil du ende opp i det azeotropiske punktet (Z). For etanol, er dette som sagt 95,5% eller noe.

Som du ser er problemet med det azeotropiske punktet at uansett hvor mye du destillerer, så vil dampen ha samme komposisjon som væsken. Dette betyr at du ikke får noen høyere konsentrasjon av etanol. DERFOR er 95,5% den høyeste konsentrasjonen du får av å destillere vann-etanol (uten trykk).

Når du blander inn benzen vil du få en annen blanding. Denne har selvsagt andre egenskaper, og derfor ett annet azeotropisk punkt. Jamfør å legge salt på isen.

Håper dette hjalp deg litt. Det finnes masse litteratur om dette. Så vil du vite mer er det bare å begynne å studere kjemi og prosess.