Du må være registrert og logget inn for å kunne legge ut innlegg på freak.no
X
LOGG INN
... eller du kan registrere deg nå
Dette nettstedet er avhengig av annonseinntekter for å holde driften og videre utvikling igang. Vi liker ikke reklame heller, men alternativene er ikke mange. Vær snill å vurder å slå av annonseblokkering, eller å abonnere på en reklamefri utgave av nettstedet.
  14 9553
Noen som har noen erfaringer med egen soft-is maskin? Er det dyrt å drifte den? Hva med rehongjøring av maskinen og slik?

Etter det jeg har funnet ut, med googling, så koster en liten maskin 1000-3000 kroner. Det synes jeg det er verdt! Soft-is er utrolig digg! Og nå har de slutta å selge det her jeg bor!
Peiling på om det er mulig å få tak i råstoff? Vet at kiosker og lignende i området her (Molde) ikke får tak i gugge etter september omentrent, og er litt kjipt å ikke kunne lage resten av året?

Angående renhold så har vel Mattilsynet stengt en god del maskiner på grunn av store mengder bakterier i slike maskiner gjennom tidene. Dette er snakk om maskiner i kiosker, så vet egentlig ikke hvordan det er privat. Blir vel antakeligvis slik at det er mye renhold hvis man kun gofler is engang i blant, og dermed må gjennom full renseprosess.
Sitat av Trash2000
Peiling på om det er mulig å få tak i råstoff? Vet at kiosker og lignende i området her (Molde) ikke får tak i gugge etter september omentrent, og er litt kjipt å ikke kunne lage resten av året?

Angående renhold så har vel Mattilsynet stengt en god del maskiner på grunn av store mengder bakterier i slike maskiner gjennom tidene. Dette er snakk om maskiner i kiosker, så vet egentlig ikke hvordan det er privat. Blir vel antakeligvis slik at det er mye renhold hvis man kun gofler is engang i blant, og dermed må gjennom full renseprosess.
Vis hele sitatet...
Men bakterieblomstringen kommer jo som regel av for høy temperatur i kjøleren.
Tanta mi jobber på cafe, de må bare kaste resten av softisen de ikke selger på slutten av dagen, for den kan ikke stå i maskinen til neste dag.
Er noe med at de må fylle på hele pakker også, men husker ikke. Er ikke noe triks hvis ikke du klarer å hive innpå en drøss med softis per dag liksom
Sitat av BakkiZ
Tanta mi jobber på cafe, de må bare kaste resten av softisen de ikke selger på slutten av dagen, for den kan ikke stå i maskinen til neste dag.
Er noe med at de må fylle på hele pakker også, men husker ikke. Er ikke noe triks hvis ikke du klarer å hive innpå en drøss med softis per dag liksom
Vis hele sitatet...
Evt. om det finnes mindre produsenter enn Tine som kanskje kan levere mindre pakker "gugge". Er det ikke to eller tre liters bokser som kaféer og lignende får?
Ville jo vært fett til fest bruk o.l :P Hjemmebruk ville blitt kvalmt..
Sitat av Trash2000
Evt. om det finnes mindre produsenter enn Tine som kanskje kan levere mindre pakker "gugge". Er det ikke to eller tre liters bokser som kaféer og lignende får?
Vis hele sitatet...
Går som regel i 10L'ere mener jeg. Du burde høre med en restaurant om hvordan det funker og hvor du får kjøpt osv. Men de er svindyre!
Fant følgende innlegg fra en bruker kalt bfisk på diskusjon.no fra '04:

Når det gjelder hvor dere skal kjøpe god softis: Kjøp der hvor det er stor trafikk og mye folk! Ikke fordi da er isen "sannynligvis god siden alle er der", men da får stedet et høyt forbruk av miks. En vanlig softismaskin har ca 10 liter miks i seg, og hvis mikser står noe særlig lengre enn 1 uke, så blir den ofte sur. Én liter miks gir ca 9 stk vanlige softis, dvs at hvis stedet ikke selger noe særlig softis, blir mikser ofte litt syrlig.

Jo flere som kjøper softis på et sted, jo ferskere er miksen i maskinen, og bedre softis blir det!

Forøvrig synes jeg synd på alle som ikke har smakt helt NY softis. Etter en komplett vaskeprosess med desinfisering, lufting og ny miks, smaker softisen helt ubeskrivelig mye bedre enn den man vanligvis får kjøpt - både på smak og konsistens.

Forøvig, for dere som bryr dere, bør en softismaskin ha en komplett nedvask hver 10-12 dag, evt noe legre (14-15-16 dager) hvis den blir mye brukt, for da er det mindre syrning i miksen. En komplett nedvask består av:

1. tining av isen gjennom reléprogrammer
2. uttapping av miks
3. skylling med kaldt vann for å få vekk resten
4. mer skylling til man har fått ut alt synlig.
5. gjennomkjøring med nesten kokende vann med oppvaskmiddel.
6. komplett demontering av alle deler, ca 30 deler + like mange pakninger.
7. vasking av alle deler i varmt vann med oppvaskmiddel
8. desinfisering av alle deler.
9. vasking av maskinen med varmt vann med oppvaskmiddel, også front og lokk ++
10. fetting av pakninger og re-montering av de fleste delene
11. gjennomkjøring med klorin-vann for desinfisering
12. gjennomkjøring med rent, kaldt vann for skylling ørten ganger
13. uttapping av alt vann, med slikkepott og evt tykt papir.
14. ny miks oppi
15. "lufting": en prosess som går ut på å pumpe luften tilbake gjennom systemet, og trykksette miksen på nytt.

Etter dette kan maskinen skrus på, og etter ca 10 min er softisen ferdig. Den første softisen kan aaav og til, hvis man har slomset med skyllingen, ha en svak klorsmak. Derfor kastes denne. Neste is, derimot, er slik softis skal være: helt ubeskrivelig. Denne er dog forbeholdt bransjefolk og mine venner http://forum.hardware.no/html/emoticons/inv_biggrin.gif
Vis hele sitatet...
Kanskje det er til hjelp mtp. rengjøring
Slutta å selge softis der du bor? Hva slags sted er det du bor på? Her er det massevis av gatekjøkken og kiosker som selger det.
Sitat av xtoffer
Slutta å selge softis der du bor? Hva slags sted er det du bor på? Her er det massevis av gatekjøkken og kiosker som selger det.
Vis hele sitatet...
Gratulerer, du er fra "Østfold, Fredrikstad"; verdens navle!
Sitat av xtoffer
Slutta å selge softis der du bor? Hva slags sted er det du bor på? Her er det massevis av gatekjøkken og kiosker som selger det.
Vis hele sitatet...
Det står Hedmark i profilen hans.
Konklusjon fra den tråden her er at det blir alt for dyrt, og for mye jobb til å kjøpe seg en privat maskin til hjemmebruk.


Sitat av xtoffer
Slutta å selge softis der du bor? Hva slags sted er det du bor på? Her er det massevis av gatekjøkken og kiosker som selger det.
Vis hele sitatet...
Jeg bor i et lite høl oppi Østerdalen. De slutta for 2-3 uker siden. Ikke for godt selvfølgelig, men de er ferdig for denne sesongen. Er liksom 6 mil til nærmeste sted med soft-is nå.
Vil anbefale deg å reise til en plass der de selger softis, og stappe i deg så mye softis du greier i et par dager. Etter et par dager med nesten bare softis har du mest sannsynlig aldri lyst til å se soft-is igjen, og du har spart deg selv for en del av pengene + alt stresset med å få tak i alt.
Skal du ha råstoffer til softis for hjemmebruk, er vell det greieste å smiske deg inn på noen som driver å eier et eget firma, og som kjøper varer fra firmaer som ekrheim eller asko f.eks. der de har omtrent alt som skal trenges for produksjon av alt mulig rart. Diplom Is selger jo også til mindre bedrifter, og produksjonen av råstoffet stoppes nok mest trolig ikke om vintern.

Så, bli godvenn med eiern av den lokale privateide kiosksjappa, og få de til å bestille noen kvantum til deg
Er fullt mulig og lage ismix selv, eneste er at den kan bli litt vanskelig og homogenisere uten en homogenisator og vanskelig og få riktig temperatur til pasteuriseringa.

Det du trenger er: (husker ikke mengde)
Vann. (4 liter)
Sukker (1.1 kilo)
melk eller tørrmelk.(Hvis du bruker fløte eller melk kan du bare hoppe over og bruke vann.)
Tørrmelk: 1kg.
Melk: 4 liter.
Smør 1 kg.
Stabilisator og emulgator (ca. 25 gram av hver.)

Vent til smøret har smelta i melka og tilsett minst-løselige ingredienser først, rør godt til mixen ikke er klumpete, for og få en ordentlig pasteurisering skal den varmes opp til 72-75C. i 15 sekunder, noe som kan bli ett problem uten pasteur, men er fullt mulig.
Hvis du ikke får homogenisert mixen vil du få litt feil konsistens, men regner med at de fleste ikke har en homogenisator privat, hvis du har tilgang på det skal du kjøre den igjennom med ca. 180 - 200 bar.

Når mixen er ferdig skal den stå på kjøling i ca. 1 - 7 døgn. Jo lengre jo bedre.
Når du skal pumpe mixen igjennom softismaskinen tilsetter du ca. en liten flaske med vaniljeessens (15g.)

Er en del år siden sist jeg produserte is så vet ikke om oppskriften stemmer helt 100% men tror mixen blir granske grei med den jeg har skrevet.
Skal også sies at jeg aldri har prøvd og produsere mix uten ett melkeprossessanlegg så kan ikke love at resultatet blir helt bra, men er jo bare og prøve

Når det kommer til vasking av softice maskinen skal den vaskes med klor, lut og syre etter bruk.
Bruk ca. 1% løsning av alle 3 begynn med lut så syre så klor. la det stå i ca 15 - 20 minutter.

Når du skal bruke den bør du tappe så mye du skal ha med engang og ikke la den stå i lenger enn 5 minutter uten at noen bruker den for da vil mixen fryse fast.

Vet ikke hvordan softice maskinene til 3 - 4000 virker, dem jeg har brukt er endel dyrere.